O usa este compusa din geamul termopan si profil. Termopanele pot avea doua sau trei foi asamblate etanse intre care se introduce un gaz care izoleaza termic: argon sau krypton. Cealalta componenta este profilul care poate fi executat din diferite materiale.

Tipuri de usi cu profil din aluminiu

Usile cu profil din aluminiu se impart in doua mari clase, astfel:

  1. Sisteme fara bariera termica denumite si unicamerale: sunt recomandate in spatile unde nu este nevoie de izolare, de regula pentru zonele cu o clima calda sau blanda. Pentru tara noastra acestea se folosesc cu rol de compartimentare interioara a locuintelor sau pentru spatii nelocuite (incinte tehnice, hale industriale). Aceste sisteme au o singura camera si, asa cum spune si numele, au un coeficient de izolare termica mica dar si un pret mai mic.

  2. Sisteme cu bariera termica din poliamida (un material care elimina conductivitatea termica a aluminiului). Se recomanda sa fie utilizate in zone cu clima temperata, rece sau severa. Profilele din aluminiu cu bariera termica sunt multicamerale: camera/camerele dinspre exterior si cele interioare sunt cu pereti din aluminiu, iar cea intermediara din material plastic (poliamida). Exista serii de profile performante ce pot avea insertii de neopor, polistiren, poliamida (bariera termica) de dimensiuni mari pentru a avea coeficienti foarte mici de transfer termic.

Sistemele din aluminiu permit utilizarea pachetului termoizolant (dublu sau triplu strat) sau doar a unei foi de sticla, in functie de destinatia lor.

Coeficientul de dilatare al profilelor din aluminiu este redus si de aceea se recomanda pentru usi de dimensiuni mari cu inaltimi de pana la 3 m. Aluminiul este mult mai rezistent in timp la actiunea razelor solare si la actiunea factorilor de mediu. De asemenea, tamplaria realizata din acest tip de profil nu necesita procese complicate de intretinere. Mai mult, profilele din aluminiu pot fi vopsite in camp electrostatic iar producatorii ofera o bogata paleta coloristica ce ajunge pana la peste 200 culori, texture (imitatie lemn), uni conform palatarului RAL integral sau bicolor exterior respectiv interior.

Avantaje

  • durata ridicata de viata

  • greutate redusa

  • rezistenta in exploatare

  • rezistenta foarte buna la dimensiuni mari

stabilitate in timp

Beneficii

  • originalitate prin diferite forme si culori

Sistemele de aluminiu sunt disponibile intr-o mare varietate de modele astfel incat usile pot fi proiectate conform dorintelor dumneavoastra. Sistemele sunt complexe si intr-o continua dezvoltare. Exista usi batante (clasice), rotative cu senzori de miscare, usi culiante in diverse forme si pentru diverse spatii ce pot fi echipate cu sisteme automate, diferiti senzori si/sau amortizoare. Varietatea de feronerii, tipuri de inchidere, sisteme de siguranta si manere fac posibila personalizarea in detaliu.