Peretii cortina sunt fatadele din sticla si aluminiu, standard, sisteme structurale sau semi structurale, autoportante cu proprietati termo si fonoizolatoare. Denumirea a fost data prin adaptarea in limba romana a denumirii “courtain wall” din engleza.  Fatadele de tip perete cortina ajuta constructorii sa „imbrace” o constructie mai usor, timpul de executie a lucrarii este mic, iar intretinerea este relativ ieftina si usoara.

Tipuri de pereti cortina

  1. Peretele STANDARD (clasic): cel mai utilizat tip de perete cortina care contine profile ce acopera vizibil sticla atat pe verticala cat si pe orizontala, intr-o varietate de combinatii ce pot fi adaptate oricarui tip de constructie. Ferestrele sunt proiectate astfel incat sa nu iasa in afara ramei. Se asambleaza foarte usor in comparatie cu alte sisteme de acest tip cunoscute pe piata. Pe acest sistem se pot monta geamuri cu grosimi cuprinse intre 6 mm (geam simplu) si 50mm (geamuri termoizomante duble sau triple). Peretele standard are o constructie articulata, proiectata sa faca fata posibilelor deformari a cladirii (generate de cutremure, vibratii etc) dar si eventualelor dilatari sau contractari ale profilelor din aluminiu, si este rezistent la vant si umiditate.

  2. Peretele SEMI-STRUCTURAL: care are doar un contur de aluminiu ce rigidizeaza prinderea (peretele cortina celular obisnuit). Are o constructie articulata, este proiectat sa faca fata deformarilor posibile a cladirii (generate de cutremure, vibratii etc), dar si eventualelor dilatari sau contractari ale profilelor din aluminiu si este rezistent la vant si factori externi normali. Varietatea mare de rame speciale, realizate din profile cu bariera termica, asigura o finisare perfecta pana la detaliu a unei constructii oricat ar fi de complexa. Numarul mare de coloane de aluminiu sunt rezistente la orice tip de incarcatura statica sau dinamica. In jurul fiecarei parti de sticla ramane vizibila doar o foarte ingusta suprafata din profilul de aluminiu, iar ferestrele exterioare sunt identice cu corespondentele lor din interior, aspectul fiind impecabil atunci cand fereastra este inchisa. Impermeabilitatea este asigurata de trei randuri de garnituri EPDM si de un sistem de scurgere pentru acumulari de apa.

  3. Peretele cortina STRUCTURAL: care lasa sa se vada doar sticla din exterior; geamul este aplicat pe profilele de aluminiu prin sigilare cu un produs siliconic special rezistent la UV si intemperii. La peretii cortina structurali, sau semi-structurali sunt vizibile doar sticla si garniturile EPDM inguste dintre ochiurile de sticla. Profilul ramie pe care este lipit geamul termopan nu are bariera termica, nefiind nevoie de acesta. Prin conceptie sistemul structural este identic cu cel semistructural, exceptand faptul ca profilul nu este vizibil in exterior. Detaliile constructiilor au o finisare perfecta iar aspectul este de oglinda continua impactul estetic fiind deosebit. Este adevarat ca acest tip de perete cortina este si cel mai costisitor. 

Peretii cortina pot alterna cu placari de fatada din materiale compozite pe suport de aluminiu de tip bond (alucobond, reynobond, etalbod, jbond, exalcobond, etc.) cu zone de foc tip shadow-box la nivelul planseelor ori pe coloane extreme (laterale). Aspectul este unul modern cu o varietate nelimitata de modele iar suprafetele sunt perfect plane sau curbate si usor de intretinut.

Acest tip de structura se poate aplica pentru planuri verticale, inclinate cu panta negativa sau pozitiva, dar si pentru acoperisuri (luminatoare si cupole).