DEFINITIE –  Obloanele sunt elemente arhitecturale cu o mare valoare estetica, ce confera dinamism si prestigiu fatadei locuintei. Indiferent de tipologia aleasa ( lamele fixe, lamele orientabile, lambriu sau panel), obloanele au maxima rezistenta si stabilitate, gratie profilelor din de aluminiu, a feroneriei si accesoriilor de foarte buna calitate.

Concepute in principal ca elemente de umbrire, au astazi un rol estetic esential pentru cei care doresc sa construiasca sau sa renoveze o casa. Pe langa designul deosebit pe care il da fatadei, obloanele au si un important rol functional; controlul luminii in incapere, rezistenta la impact, izolatie fonica si termica suplimentara, protectie impotriva intemperiilor, etc.

CLASIFICARE – Obloanele pot fi rectangulare sau semirotunde (in forma de arcada) si pot fi clasificate in functie de tipul de lamela, tipul de deschidere si tipul de feronerie utilizat:

  • Tipul de lamela: lamela fixa, lamela mobila
  • Tipul de deschidere: batanta, culisanta, armonica
  • Tipul de feronerie: balamale simple, balamale aruncatoare, balamale ornamentale, opritori de vant, sistem de inchidere