Dacă sezonul rece tot insistă atunci azi vom aborda un subiect influențat de schimbul termic interior-exterior și cum îl putem întreține pentru a nu afecta tâmplăria dvs. din PVC.

Condens și Mucegai- 2 elemente ce nu le dorim în incinta locuinței noastre.

poza blog 2

Ce sunt condensul și mucegaiul pe ferestrele PVC?

Condens – ”Procesul prin care se trece din stare de vapori în stare de lichid, igrasie… Apa rezultată prin lichefierea vaporilor pe suprafețe cu temperaturi mai scăzute decât a aerului cu care vin în contact.”

Mucegai – “Nume dat ciupercilor saprofite sau parazite care se dezvoltă pe suprafața substanțelor organice, pe ziduri, pe pietre etc. sub forma unui strat ca pâsla, cenușiu sau verzui, și care provoacă degradarea mediului pe care se dezvoltă”(dexonline.ro).

Un mediu cald și umed este perfect pentru dezvoltarea mucegaiului și formarea condensului, care poate fi provocat de materialele utilizate pentru izolarea peretelui. Un alt motiv pentru care mucegaiul își face apariția pe pereți este blocarea transferului umidității de la interior spre exterior. Cu alte cuvinte, pereții „nu respiră“ pentru că izolarea nu a fost facută în mod adecvat. Din aceasta cauză umezeala se acumulează în interior, se formează condensul si apar petele inestetice de mucegai. Contrar aşteptărilor, tâmplăria din PVC cu geam termoizolant nu anulează riscul de apariţie a condensului și mucegaiului. Acest sistem de uşi şi ferestre reduce la maximum  infiltraţiile de aer,  prin urmare nu se mai realizează schimbul natural al aerului din încăperi

Atunci când umiditatea crește în urma activităților zilnice într-un spațiu interior (respirația oamenilor și a plantelor din casă, aburul produs în bucătărie, în baie, uscarea rufelor, etc) iar posibilitatea de aerisire se reduce mult (în special în timpul iernii) poate să apară condensul. Când umiditatea relativă a aerului atinge un anumit prag, se va atinge punctul de rouă şi vaporii de aer se vor depune pe suprafețele reci precum pereții neizolați corespunzător sau termopanul ferestrelor (pachetul de sticlă termoizolant).

Nu trebuie să vă faceţi griji. Din contră, prezența vaporilor pe suprafeţele exterioare ale ferestrelor indică un semn că fereastra izolează foarte bine. Tâmplăria PVC a fost concepută să menţină căldura în interior şi să nu permită frigului de afară să pătrundă în locuinţă.

În plus, dacă s-au făcut lucrări de renovare toamna târziu – zugrăvit, pus gresie, faianţă – şi pereţii nu au apucat să se usuce, gradul de umiditate din casă sigur depăşeşte valoarea maximă admisă. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă s-au montat ferestre şi zidăria din jurul lor nu a avut timp suficient de uscare.

DAR

Printr-o aerisire corectă puteţi evita pierderile de căldură precum şi formarea condensului şi a mucegaiului.

poza2 blog2

Când aerisim?

 • imediat după trezire,deoarece prin respirație se elimină circa 500 ml de umiditate din corp, o cantitate cumulată pe timpul nopții ce riscă să se instaleze în mobilă şi pereţi
 • imediat după duș sau baie(ventilație sau geam extern), deorece se formează un volum ridicat de vapori
 • când gătim se recomandă utilizarea unei hote corespunzătoare suprafeței utilizate (putere/metri cubi)
 • în cazul în care uscăm rufe în apartament, aerisirea se va face mai des și nu se recomandă uscarea acestora direct pe calorifer, pentru a nu trece în extrema unei umidități ridicate, ducând la condens
 • În cazul unei curățenii unde au fost folosiți detergenți, astfel încât vaporii chimici rezultaţi să se risipească.

Cât aerisim?

 • cu cât temperatura exterioară este mai scăzută cu atât aerisitul trebuie să fie de durată mai scurtă
 • în lunile de iarnă aerisitul se face „scurt şi intensiv”, între 3-6minute/2ori pe zi
 • în lunile de vară 10-15 min /4ori pe zi
 • recomandăm aerisirea chiar dacă afară plouă sau ninge

Cum aerisim?

 • se deschid complet ferestrele, deschizând parţial se vor răcii pereţii în zona ferestrei.
 • se crează un curent de aer deschizând ușă sau ferestră în colț opus

Echipa DAKO te așteaptă să revii și săptămâna viitoare pentru alte informații interesante și utile pentru TINE.

O zi frumoasă tuturor!